Паяшкото село

Всеки знае как са се образували селищните могили: че там където хората са градили градище, след време на същото място върху старите руини са строили нови пластове от сгради, една върху друга, образувайки селищна могила.

Така е и с паяшкото село, направено да бъде демострационна бордова игра за малчугани, представяща развитието на урбанизираната среда през вековете.

Подредба на демонстрационната игра: в основите на макета се слагат най-старите неолитни къщури, засипват се с пясъка от хиатуса, след това следват античните крепости на траките и римските акведукти, и те се позасипват с пясък*, отгоре остават сградите от средновековието и възраждането. Постановката се аранжира естетически, на всяко ниво „стратиграфски хоризонт“ (по археологически) се пъхат според епохата модели на артефакти, които ще бъдат намерени при разкопките със специални инструменти (малки лопатки и сечива) от децата. При Намерените артефакти, във втория етап на играта, ще бъдат систематизирани, и класифицитани по археологическите правила в малък музей.

(* пясъка се смесва с Ц200 за да е по-компактен и интересен за копаене)

Правила на играта (със състезателен характер):

За да вдигнат къща от горния пласт отборите в играта трябва да отгатнат няколко тематични въпроса, като събират точки, колкото отговора е по-близо до правилния отговор (според историята и археологията, етнографията, етиологията и пр. науки) толкова повече точки печели отбора в играта. При достигане на определен брой точки, малките археолози вдигат обекта (къща, кула, крепостна стена) и виждат какво има доле, (правят археологическо проучване на мястото), водещия на играта им подсказва какво са открили, разказва им интересни легенди, факти. След няколко кръга в играта, разпръснатите артефакти са събрани и е време да се систематизират от малчуганите. По илюстративна таблица (фиг.1), се подреждат хорологически и културно-исторически, както и това носи точки в играта. На финалния етап отборите се събират и подреждат в нова постановка фигурите и артефакти в игралното поле.

Паяшкото село

теракота, вариращи размери

Дилян Бакалски, 2023

Design a site like this with WordPress.com
Първи стъпки