Категории

(pots) сачове

vessels for fire cooking or flowers

Сачове

Приготвени от неглазирана теракота тези мини сачове са идеален подарък за любителите на готвенето на огън сред природата. Леки и компактни в сравнение със стандартните сачове. Всеки е с уникален дизайн, фигура и декорация, реплики на праобраза на печенето върху камък.

За изработката на сачове и гърнета

Получих видение в YouTube как така жена от родопите изработва по стотици сачове на сезон и когато се затопли ги изпича всички върху голяма клада едновременно. От там научих за някои тънкости в изработката – а именно за това как се обработва повърхността. От най-финната ангоба се добавя върху по-едрите частици на вътрешната повърхност и се заглажда старателно, на етапа на изсъхването когато глината е твърга но с влага в порите си. Тогава най финните силикатни плочици* се промушват през порите между по едрите купчинки, върху молекулките вода, като на водна пързвалка и образуват в микроцепнатините едно такова задръстване, което уплътнява повърхностния слой и в последствие флуидите (мазнина, вода) попиват по-бавно в теракотата.

Финалното импрегниране, се прави с обло, много лъскаво камъче, добре полирано, когато глината е мека като кадифе – полу изсъхнала – в нея има влага, но не е пластична. Хубаво се търка повърхостта да стане гладка, отразяваща светлината. (при този етап най-финните микролити по повърхността се изравняват механично и повърхността става „като на тротоар“)

Допълнително използвам и една или няколко комбинирани трите праисторически технологии за глеждосване, които знам.

Как така гръми сача

Често се случва неопитния готвач на сач да гръмне гърнето. Гърмежът или „пукването“ се дължи на няколко фактора:

как материята на керамиката ще поеме сблъсъка с високата температура: Когато студения сач се постави директно на жежката жарава, се нагрява високоскоростно и това нагряване разширява матерала му и го разпуква на парчета заради много малката си пластичност.

снимка на сгънатия сач – пластичността на глината ‘пукнато гърне’

За това се прилага плавен „температурен мост“ – който преодолява разликата между студената теракота и огнената жарава – сачът се слага върху огъня да се нагрява бавно, още от запалването му, директно върху дървата или много близо до пламъците и когато е много горещ тогава леко полеко се прибутва върху жарта.

Изваждането на сача бързо от огъня също така може да предизвика гърмеж, поради бързото свиването на материала му. Обикновенно сача може да седи в близост до високата температура и да поддържа манджата в себе си топла, едновременно с това охлаждайки се плавно по температурния мост.

Експлозивно изпаряване на вода

Микропорите в глината поемат вода директно от атмосферата, защото керамиката е ‘дишаща’ материя. Това също в възможен фактор сача да се пукне при бързото си нагряване. Когато има по-голяма микропукнатина – мехурче въздух между пластовете глина, то се напълни с вода, докато сача е престоявал на влага. Нагрявайки се бързо тази вода се опитва да се източи между глинените плочки, но когато кухината е голяма количеството вода не може да се изпари толкова бързо, парата се сгъстява, създава високо налягане и се получава експлозия, отделяйки парче като люспа от гърнето или направо разчупвайки го.

За почистването

Когато сачовете се мият със сапун, молекулите на сапуна попадат по водната пързалка навътре в лабиринта от плочици и остават там, защото не се изпаряват като водата, докато не бъдат изкарани от молекулите на мазнината или водата когато се приготвя храна върху тях и така манджата ще придобие вкуса на сапун. За това аз не мия сачовете със сапун.

За да не миришат сачовете на престояла мазнина, със сок от лимон или с разрязана глава лук се изтърква повърхността им. Тези сокове изкарват мазнините от микроструктурите на повърхността, от където с кърпа или хартия се забърсват*. Аз не мия сача с вода, а само забърсвайки го повърхностно оставям молекули от предишната манджа да се слеят със следващите – един сач единна манджа.

___

б.а.: много е възможно молекулите на вещества различни от вода по някакъв начин да въздействат на кристалната решетка на глината разграждайки връзките между плочките на суб-моларно ниво в течение на времето. Но това е тема на друго изследване.

* така е, много вода ще трябва да изтече върху сача после за да измие сача съвсем от мазнините, може да се сложи в река (така ще се заобли доста, но ще се отмият и гладките повърхности които правят лъскавината).

сачове от ателието:

  • четири сача

    четири сача

    four pots четири малки сача – с размери като за голямо кюфте или малка пържолка, с различен дизайн и орнаментален мотив. Всеки от тях е подходящ и за мини катми и палачинки, поради вътрешната извивка на стената (по-широк в дъното и по-тесен към отвора) което позволява сместа за печене да се ‘върти’ въте без да […]